”Ai hitto, ei kestä, mitä minä tänä vuonna keksin joululahjaksi porukoille”, Pasi miettii. Hän on armoitettu jouluihminen, mestaritaituri keksimään erilaisia hauskoja joululahjoja ja -tapahtumia Arasav ja nisala Oy:ssa. Firman raavainkin herra ja terävin rouva odottavat aina joulua, koska Pasi keksii milloin mitäkin.
Tänä vuonna Pasin takki on kuitenkin tyhjä. Koronan takia on päätetty jättää kokoontumiset väliin. Pasi ei halua, että kukaan joutuisi jäämään pois, jos koronapassia ei ole.
Iltajuhlana toteutetut pikkujoulumeiningit jouluaterioineen ovat olleet jo vuosia Pasin ja muun porukan mielestä mennyttä aikaa. Joululounas on nautittu 22.12. työn lomassa. Näin on tehty jo kauan. Pasi tilaa ruuat ja kokin (yleensä eri paikoista ja erityyppisiä ruokia) työpisteille ja porukka kerääntyy syömään. Yhteinen lounasaika on sovittu, mutta kukin voi käydä syömässä oman aikataulunsa mukaan. Perinteitäkin noudatetaan eli lounasaikaan soi joulumusiikki. Pasin oma suosikki on ”Varpunen jouluaamuna”, vaikka se onkin hänestä varsin surullinen sanoiltaan.
Joululounaan lisäksi on myös jotain ekstraa ennen joulua. Eräänä vuonna Pasi järjesti liput ”Raskasta joulua” -kiertuekonserttiin. Työporukka pääsi myös tapaamaan esiintyjiä keikan jälkeen. On käyty myös pakohuoneessa, pimeillä dinnereillä, rentoutuskelluttu ja käyty ihon puhdistuksessa ja jalkahoidoissa (yrityksen miehet arvostivat tätä kokemusta erityisen paljon), hot joogattu, ajettu cartingia, twerkattu, kiipeilty, puhallettu lasia, pidetty viinipruuvia, vierailtu panimossa, tehty unelmakarttoja, yövytty talvisessa metsässä laavulla, ammuttu pistooleilla radalla…
Perinteillä ja traditioilla luot myös organisaatiokulttuuria ja -ilmapiiriä
Kenenkään ei ole ollut pakko lähteä mukaan, mutta osallistumisprosentti on silti ollut suuri. Yleensä poissaolijat ovat olleet itse sairaina tai on ollut muita pakottovia henkilökohtaisia syitä mukaan lähtemättömyydelle.
Aineellisina lahjoina on annettu firman logolla varustettuja huppareita, t-paitoja, ulkoilutakkia, reppuja. Joskus käytössä ovat olleet myös lahjakortit, herkkukorit ja muut. Koskaan ei ole tullut Pasin muistien mukaan nurinaa. Tämä on ollut Pasille kunnia-asia. Siksi tämänvuotinen tilanne ahdistaakin.
Lisäahdistusta tuo myös se, että Arasav Oy ja Nisala Oy yhdistyivät muutama kuukausi takaperin Arasav ja nisala Oy:ksi, jonka myötä henkilöstömäärä tuplaantui 35 hengestä 65 henkeen. Nyt olisi isompi porukka, jota muistaa. Kaiken lisäksi Arasav Oy:n entinen väki on taatusti kertonut, kuinka Pasi keksii kaikkea hauskaa jouluksi.
Idea organisaatiokulttuurin rakentamisesta
”Pakkoko sitä on jotain uutta olla, entäs jos otat jotain vanhasta laarista käyttöön? Melkein puolelle porukasta se on kuitenkin uutta, kun eivät ole ennen meidän jouluja viettäneet”, Jonne ehdottaa Pasille. ”Ei pysty”, Pasi vastaa ja jatkaa: ”Tää on oikeasti vähän kuin kunnia-asia”. Jonnen mielestä Pasi voisi ottaa asian vähän rennommin. ”Ei tämä nyt niin vakavaa ole”, hän huikkaa vielä Pasille mennessään jatkamaan töitään.
”Mitäs jos antaisit vaikka lupauksen siitä, että ensi vuonna rakennetaan yhdessä meidän yhteisiä tapoja työskennellä. Vähän niin kuin semmosia organisaatiokulttuurihommia. Jos otetaan Arasav ja nisala Oy:ssa HR haltuun?” ehdottaa Kimi, vastavalittu luottamusmies. ”Ei se taida olla mikään joululahja”, Pasi naurahtaa ja jatkaa nopeasti: ”Vaikka olet kyllä ihan oikeassa, pitäisihän tässä semmoisiakin miettiä, olet ihan oikeassa…”
Pasi jää miettimään Kimin sanoja. Voisiko siitä kehitellä jotain?
Joulun alla, 22.12., Pasi on taas laittanut parastaan. Joululounas kokkeineen on tilattu tällä kertaa meksikolaisen ruuan hengessä ja ”Varpunen jouluaamuna” pärähtää soimaan.
Ruokailutilan nurkassa on myös jokaiselle pieni herkkupaketti ja kirjekuori. Jonne avaa kuorensa ja lukee Pasin kirjoittaman kirjeen:

Mitä opin ja OTA HR HALTUUN -vinkit
Luomalla traditioita yritykseesi, sitoutat ja luot samalla ilmapiiriä, joka kantaa myös muina aikoina.
Muistelen itse lämpimästi erityisesti ensimmäistä varsinaista hr-työpaikkaani, joissa osattiin luoda perinteitä. Siellä ymmärrettiin myös projektien ja kehittämiskokonaisuuksien loppujuhlien tai -tilaisuuksien sekä palkitsemisen merkitys.
Näiden ei tarvitse olla Arasav ja nisala Oy:n ja Pasin kriteereiden mukaisia vuosittain yllätyksiä tuottavia WAU-kokemuksia, vaan teet niistä juuri sinun yrityksesi näköisiä. Eikä sinun suinkaan tarvitse järjestää tätä kaikkea yksin, vaan kysy omalta väeltäsi, ihmisiltäsi, mitä he kaipaavat! Kehittäminen on myös enemmän pitkän matkan vaellus kuin sprintti. Tästä voit lukea, miten Pasi onnistui ensimmäisenä vuotenaan: ”HR haltuun vaelluksena”
Ja oikeasti, ota HR haltuun ja mieluiten yhdessä tekien, niin WAU-efektit syntyvät ihan itsestään…

Ja jos kuljet jo HR-polulla, voit sujauttaa blogin opit esimerkiksi kohtiin:
6. Johdan työntekijäni suoritusta. Palkitsen, kiitän ja annan palautetta.
11. Luomme yhdessä ilmapiirin ja yrityksen kulttuuria.